Honing informatie

Omdat ik naast mijn eigen honing ook graag andere soorten verkoop, heb ik een betrouwbare partner gevonden waar ik deze (h)eerlijke honingsoorten kan inkopen. Deze partner heeft goede contacten met de imkers uit bijvoorbeeld Spanje, Kroatië, Griekenland en Bulgarije.

De zogenaamde monoflorale honingsoorten zijn hier in Nederland niet of nauwelijks te maken door de honingbijen. Nederland is immers te versnipperd, dit wil zeggen, geen grote drachtgebieden van één bepaalde bloemsoort. Hier zijn een enkele uitzonderingen, dit zijn: hiedehoning, balsemienhoning en koolzaadhoning. Wellicht ook mogelijk wilg en linde. Verder wordt er dus vooral bloemenhoning verzameld, dit is een mengelmoes van verschillende soorten bloemen, (fruit)bomen en bloeiende gewassen.

In Oost Europa is honing een belangrijk product voor de lokale bevolking. Hoewel honing in Nederland geen geneesmiddel genoemd mag worden, wordt het daar juist gebruikt tegen verschillende kwalen.

Heeft u trouwens de aflevering van de Keuringsdienst van Waren gezien over honing? Wat zijn we als imkers blij met dit onderzoek!! Hieruit blijkt maar, dat de meeste honingen uit de supermarkt aangelengd zijn met suikers. Dit weten ze zo goed te verbergen, dat de huidige onderzoekmethode dit niet kan traceren. Het is zeker de moeite waard om deze aflevering te bekijken.
 KIJK HIER DE AFLEVERING 



Help mijn honing kristalliseert!
Honing is normaal gesproken vloeibaar, maar op een gegeven moment zal de honing gaan kristalliseren. Dit komt omdat de glucose- en fructosemoleculen in de honing samenklonteren en kleine deeltjes vormen. Het resultaat: honing met een harde textuur.

Sommige honingsoorten kristalliseren heel snel en andere duren weer lang voordat ze gaan kristalliseren. Dit alles heeft te maken met het vochtgehalte en de samenstelling tussen glucose en fructose.

Om te voorkomen dat de honing sneller gaat kristalliseren, bewaar deze dan op een plaats welke boven de 20 graden is en droog. Maar de honing zal vroeg of laat toch gaan kristalliseren. Al met al is honing in gekristalliseerde vorm nog steeds honing en kan er nog volop van genoten worden.

Als honing kristalliseerd wordt het dikker en krijgt het een korrelige textuur. Maak u hierover geen zorgen!! De versuikering heeft geen invloed op de kwaliteit van de honing, alleen de textuur verandert.

U kunt de honing weer vloeibaar maken om deze te verwarmen tot maximaal 40 graden in een pannetje water. Hierdoor zal de kristallisatieproces omkeren en wordt de honing weer vloeibaar. Bovendien blijven alle enzymen en voedingstoffen behouden.
TIP: plaats het potje in een electrische oven en stel deze op 40 graden in.